Anu' trecut, am fo' la o nuntă. La familia Țonțo. În Cugir. Care nu-i sat, că-i oraș, da' Simo zice că oamenii merg acolo numa chiar când au treabă. În fine, nunta. Am mărs acasă la miresucă, s-o aștept să vie de la coafor și s-o ajut cu tăt felu. Părinții ei, niște drăguți, m-o așteptat bucuroși, m-o întâmpinat, mi-o dat și un șnițel..foaarte oameni de treabă. După ce-am făcut cunoștință, doamna mă întreabă: "Ruru. Ți-ai luat chiloții pe dos?" Am început să râd, că m-am gândit că-i glumă, dar doamna nu râdea, așe că m-am oprit și-am întrebat-o care-i faza. Trebuia? Foarte serioasă mi-o explicat că te apără de deochi... chiloții pe dos. Mnnno.. Acuma era cam târziu să-i întorc, așa că i-am lăsat așa. Din fericire n-am pățit nimic.
După discuția despre chiloți, m-o durut picioarele. Că aveam niște sandale cu un ditamai tocu, pe care le pot purta maxim o oră, că după aia nu mai știu să umblu. Nu eram tare elegantă în rochiță de dantelă și păpuci de casă, da' no..am cerut voie să mă descalț. Domnu tata lu Simo n-o prea fost de acord. Că aduce ghinion la casa omului să te descalți în zi de sărbătoare. Poatie că.
Io treburile astea nu le-am știut niciodată. Ni' n-am auzit de ele în viața mea. De deochi am auzit când eram copchil și vedeam că tăte fetițele au sfoară roșie la mână. Și nu pricepeam care-i faza. Nici acuma nu prea pricep cum te apără o sfoară de blastămu ăsta extrem de periculos.
Cre' că în fiecare zonă, oamenii se apără diferit: În Cugir își iau chiloții pă dos. Poate că altundeva își iau șosetele pe dos. Poate că în alte zone își iau tăte hainele pe dos. Ști-vă planeta.
În fine, ca să înțelgem mai bine ce este deochiu', cum ne putem feri de el ca să nu murim și cum să facem să nu ne prindă ghinionu, am apelat la specialistu Wiki. Care explică:
Deochiul este o superstiție care spune că anumite persoane, în special copiii și lăuzele, pot fi "vătămate" printr-o privire admirativă sau invidioasă. Pot fi deocheate și plante sau animale domestice (LOL). Deochiul se manifestă prin dureri de cap, căscat continuu, febră la om (No offence, mie asta-mi sună a mahmureală), veștejire la plante, tânjeală la animale. Deochiul poate fi involuntar sau intenționat, însă efectele sunt identice și proporționale cu puterea invidiei sau admirației.
Mdeci, pe scurt,dacă vrei să bagi în spital un om trebe numa să te uiți urât la el. Sau frumos. Cum îți vine. Dacă de exemplu, te enervează o plantă.. un cactus, sau un nenorocit de ficus, numa tre' să te uiți la el și se usucă. Iarăși, vaca lu buna, dacă ți se pare proastă și urâtă, te uiți urât și crapă vaca. Super putere!!
Și ca să te ferești de blastăm, ori îți iei chiloții pe dos, ori îți legi o ață roșie oareunde.
Alte obiceiuri, conform wiki:
- Copiii nu trebuie lăsați să se uite în oglindă până la vârsta de un an, căci se pot deochea singuri. Lol
- Un usturoi prins cu o ață roșie la gîtul sau la căciulița copilului ferește de deochi.
- Pentru a fi ferit de deochi, copilul nou-născut trebuie cântărit înainte de a i se face prima baie, însă greutatea copilului nu trebuie spusă nimănui.
- O ață roșie prinsă la încheietura mîinii copilului sau la gîtul unui animal alungă deochiul.
- Orice obiect din aur purtat la gât, la urechi sau la mână se zice că ar atrage și ar anihila energia negativă a deochiului, deci are efectul de a proteja prin „diversiune“.
Excelent. Astea fiind zise, acuma sper că știți cum să vă feriți de blastăm. Aveți mare grijă. Sănătate.