luni, 30 noiembrie 2009

Sfântu Andrei.

În alte culturi, cunoscut si sub numele de Sfântu Andras (Ondraş). Puţină lume ştie că acest sfânt este un sfânt. Adică, foartie simplu... o fo on om bun, care o făcut multie bune şî Beserica l-o fo făcută sfânt. Mnoa... şi de Sfântu aista, aka azi... trăbă (ştiu din surse sigure) să mânci o chestie (o s-o numim flefle pentru început), să-ţi bagi burieni sub perină şi să meri liniştită să te culci. Când te culci, după ce-ai fo mâncată flefle aia, visezi cu on om. Dacă îi om, şi nu oamă, acela ţi-i sortitu. Cu acela trăbă să meri să te mariţi. Mno... fle fle se prepară după reţeta următoare:
Flefle de sfântu andrei: se ia făina, se pune cu apă şi sare, se face on fel de aluat, se mai pune ompic de sare şi se pune la cuptor. Se serveşte cu sare. Multă sare.
asta se mâncă înainte de somn.
Se bagă buruienile sub perină: busuioc, sau muşeţel, sau ce-o fi. În popor se pune busuioc, dară, da gândesc că dacă n-ai... mere şi cu alte ceaiuri de-acelea.
Mno... când dormiţi, îi musai să vă puneţi o oglindă deasupra patului, la un unghie de 30 de grade cu tavanu, ca să alunge urâţii din vis.
Un ochi îi indicat să-l ţineţi tătă noaptea deschis, ca să vedeţi binie cine vi-i sortitu.
Mno, astea fiind zâse,
Vă urez succes, tăte cele bunie,
Somn uşor!

Niciun comentariu:

 
căutare personalizată

100 Ro

100 Ro